Bättre kaffe

117448-coffee-and-laptopUnder de senaste åren har forskarna varit oeniga om huruvida kaffe bör ingå i vår kost eller ej – vissa har sagt att kaffe har en negativ inverkan och andra har sagt att detta inte stämmer. Men nu är forskarna eniga; kaffe är inte skadligt att dricka.

Att tillåta sig själv att dricka två koppar kaffe men 200 milligram koffein vid ett tillfälle och samma tillfälle medför inga negativa effekter på vuxna människors hälsa. Och det gör inte heller fyra koppar per dag. Detta slogs nyligen fast av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (förkortat Efsa), vilket du kan läsa mer om genom att klicka här. Dessutom kan koffein hjälpa oss människor att minnas bättre och även hjälpa till vid inlärning har en undersökning visat. I undersökningen fick deltagarna se bilder som de skulle memorera föremål i och sedan fick vissa tabletter med koffein och andra fick placebopiller för att sedan vänta ett dygn och komma tillbaka dagen efter för att se vad de mindes. Då hade dock forskarna blandat in nya foton med liknande motiv och helt nya bilder som de skulle identifiera. Det framkom då att de som fått koffein mindes markant bättre än de som fick placebopiller (Källa).

Illasmakande kaffe på jobbet

I en artikel i SvD skriver man om hur kaffeföretaget beans.se frågade runt på olika företag om hur kaffet ur jobbets automat smakade. Hela 40 procent av de tillfrågade svarade att det smakar illa – men det finns ett knep för att göra kaffet godare, och det är ett enkelt knep. Byt kaffesort. Enligt artikeln är anledningen till att kaffe smakar illa att många kaffemaskiner har frystorkat kaffe som rostas extra hårt för att frambringa smak och det är då det blir surt. Och nu när kaffets positiva effekter äntligen är bevisade vill man ju inte dricka blask, surt eller allmänt illa smakande kaffe eller hur? Unna dig istället att lägga pengar på en dyrare kaffesort och be ledningen på jobbet att byta ut automaterna mot en hederlig bryggare istället så blir kaffet gott på jobbet också.