De nya tuffingloppen

Löpare

Vi har tidigare skrivit om olika former av tävlingar och lopp som är extremt utmanande för de flesta, och däribland räknar vi in olika lopp inom Triathlon och även den Svenska Klassikern. Men de senaste åren har det dykt upp en ny trend på loppmarknaden, och det är de tuffaste loppen du någonsin hört talats om. Fortsätt läsa för att veta mer.

Det går en ny form av träningstrend genom Sverige, och vi kan lugnt påstå att dagarna där aerobics och liknande är förbi sedan länge. Nu ska träningen vara hårdare och tuffare än någonsin, och i samband med att Les Mills-passen och även Crossfit tagit allt mer plats på träningsmarknaden så har all form av träning som inte får sig att vilja spy förpassats till den skämmiga garderoben längst ner på gymmet. Den bultande och ömmande träningsvärken ska infinna si, annars är motionärerna gravt besvikna på sitt träningspass och pressar sig ännu hårdare än tidigare. Vi kan lugnt påstå att pannbensträningen har blivit stor både i Sverige och i övriga västvärlden, och en vältränad kropp med definierade muskler är väldigt mångas önskedröm nu, snarare än en smal och så kallad välsvarvad kropp. Och det här har spillt över på våra lopp. Enmilalopp som sker under dagtid är inget för tuffingar, det är snarare tanter och ”otränade” som springer dessa lopp. För den som ser sig själv som en aspirerande atlet och någon som verkligen har det där eftertraktade pannbenet söker sig i stället till de nya tuffingloppen.

De tuffaste loppen hittills

Du har säkert sett reklamen för dem, du har säkert haft vänner på sociala medier som stolt visar upp bilder på när de kommer in över mållinjen med rivsår, lera överallt och trasiga kläder. Tuffingloppen hade sin stora boom under 2013 och vi spår att de kommer växa än mer under 2014. Här är några av loppen som pressar svenskarna in i hårda utmaningar:

  • Tough Mudder
  • Tough Viking
  • Tjurruset
  • Stockholms Brantaste

Och så vidare. Vad är det som är så speciellt med den här formen av lopp? Jo, för det första så är det oftast en ordentlig distans som ska springas, ofta över milen. Men det jobbiga är inte att springa själva loppet, utan det är alla de hinder som läggs ut och den terräng som loppet är förlagt till. Till exempel Tough viking, där var det ett lopp på ungefär en och en halv mil som hade ett tiotal hinder längs vägen. Det handlar alltså om lergravar, elektrifiering, taggtråd, väggar att klättra uppför och så vidare i all oändlighet. Det kan liknas vid en militär hinderbana, men mycket tuffare. Du kan springa själv eller i ett lag, och det är nästan att föredra att springa i lag så man kan få hjälp och pepp genom de hinder som blir en övermäktiga. Det här är det som är absolut trendigast just nu, och vill du utsätta dig för en enorm utmaning som kommer att få dig att växa både som atlet och som människa, då ska du anmäla dig till något av dessa lopp, och ta med dig några vänner på vägen. Det kan behövas.