Den svenska klassikern

1972 var första gången som det blev möjligt att få diplomet En svensk klassiker. Så otroligt klassiskt är inte diplomet, med andra ord. Däremot ingår åtminstone en idrottstävling, som verkligen måste kallas klassisk. Den svenska klassikern har sedan den infördes blivit en storsuccé, och ett projekt för många amatöridrottare och vardagsmotionärer. 32 000 personer, varav de allra flesta svenskar, har idag tagit diplomet. Ännu fler tränar troligen för att en dag klara av hela den svenska klassikern.

Klassikern består av fyra motionstävlingar, som ska klaras av på ett år. Dessa fyra tävlingar är:

  • Vasaloppet på 90 kilometer. Numera godkänns också det kortare Engelbrektsloppet på 60 kilometer, eller att man åker Öppet spår, där man startar när man själv vill mellan två klockaslag. Vasaloppet arrangerades för första gången 1922, och är därmed utan konkurrens den äldsta av de fyra tävlingarna som ingår i klassikern.
  • Vansbrosimningen, som precis som Vasaloppet går av stapeln i Dalarna. Deltagarna simmar 2 kilometer medströms i Vanån, och en kilometer motströms i Västerdalälven. Simningen äger rum i juli, och arrangerades för första gången 1950. De första fem åren var simningen dock ett rent motionslopp, och inga vinnare utsågs.
  • Lidingöloppet, ett tremils terränglopp som arrangeras på ön öster om Stockholm i september varje år. Loppet arrangerades för första gången 1965, och är precis som Vasaloppet världens största tävling i sitt slag.
  • Vätternrundan är den yngsta av de fyra tävlingar som ingår i den ursprungliga klassikern. Loppet genomfördes för första gången 1966, och fullföljdes då av 334 personer. Så sent som 2011 deltog fyra cyklister som hade deltagit i loppet varje år sedan premiären. Vätternrundan är av förklarliga skäl längre än de andra loppen i klassikern: cyklisterna tillryggalägger 30 mil i sadeln. Start och mål är i Motala i Östergötland, och deltagarna passerar genom ytterligare tre landskap: Småland, Västergötland och Närke.

Specialvarianter av Klassikern

För många svenska vardagsmotionärer kan tre kilometer simning, tre mil terränglöpning, nio mil på skidor och 30 mil på cykel te sig lite väl ansträngande. Därför finns det en mildare variant av klassikern. Damerna kan delta i tjejklassikern, där sträckorna som ska avverkas är en tredjedel så långa. Det finns även en Halvklassiker, vilket är precis vad det låter som.

Sedan finns det även de som tycker att den vanliga klassikern inte är tillräckligt krävande. Idottarna Jonas Colting och Andreas Lindén har båda genomfört samtliga momenten i följd. Lindén klarade alla bedrifterna på 19 timmar och 46 minuter.