Dieter var inte bättre förr

840822-orangeVikten av att vara hälsosam är en genomgående trend i dagens samhälle, och att man ska göra allt i sin makt för att bli smal vilket egentligen är två motsatser då ett hälsosamt leverne egentligen inte har något med smalhet att göra – precis som svett inte har något med fetma att göra som vi tidigare diskuterat. Men hur långt är vi egentligen villiga att gå för att tappa de där extra kilona? Skribenten Rebecca Harrington har gett sig i kast med att pröva på olika kändisdieter för att se hur bra de egentligen fungerar för stjärnorna.

En sak som går genom senare delen av 1900-talets historia är viljan att bli smal och hålla sig hälsosam. Och när man tittar på dagens alla olika varianter av bantningstips är det många som höjer på ögonbrynen och menar att det nog var bättre förr – men om man prövar på bantningsknepen som dåtidens kändiselit satte i sig, ja då skulle man nog bli förvånad. Till exempel om man tittar på 40-talets stora namn Greta Garbo. Hon åt en blandning av två råa ägg i ett glas apelsinjuice, sedan en gul och en röd morot. Men något som Harrington beskriver dofta som ett ruttnande lik var Garbos sellerilimpa vilket är en ugnsbakad historia av mixad selleri, mjölk, valnötter, lök, svamp, ägg och brödsmulor. Dock är detta inte den enda dieten som Harrington testar. Hon prövar även olika dieter som Gwyneth Paltrow, Miranda Kerr, Elizabeth Hurley, Marilyn Monroe och Karl Lagerfeld använt sig av och kämpar sig igenom vecka efter vecka med dessa vilket hon beskriver i sin nyutgivna bok ”I’ll have what she’s having – My adventures in celebrity dieting”. Enligt en recensent i SvD är boken väldigt betänkande och visar tydligt hur det är att vara kvinna i en värld där smalhetsen styr. Recensenten menar att Harringtons dietexperiment träffar mitt i samtiden där vi gärna kamouflerar smalidealet till att vara någon form av sundhet och hälsoideal.