GI-metoden får pluspoäng av forskare

Pluspoäng till GI-metoden, visar en analys av samtliga bantningsmetoder som lyfts fram i en artikel från Svenska Dagbladet. Det är trygga nyheter för den som söker efter en diet som fungerar. Många menar dock på att en anledning till att GI fungerar är just för att den inte ses som en diet, utan snarare för att det är mer av en livsstil. Det är någonting som är enkelt att leva efter, och en kan fortfarande äta god mat utan att oroa sig. Du som inte vet vad GI-metoden innebär och hur den fungerar bör gå in och läsa här: https://www.giboxen.se/mat/. Där hittar du all information kring vad du kan äta, när du ska äta det och hur du i övrigt lever enligt GI. En av de många som valt att testa GI-metoden är Carina Edenfäll. Hon gick över till GI-metoden och 6 månader senare hade hon förlorat 26 kilo, hon gick från hela 102 kilo till 76 kilo. För henne var detta någonting som förändrades hennes liv. Hon menar främst på att anledningen till att det fungerar är att hon aldrig behöver gå hungrig med dieten, någonting hon tvingats till i många andra fall. Dessutom ger den bra med energi vilket gör att hon orkar träna, och med det förlorar ännu mer vikt – och dessutom har lättare att hålla samma vikt.

Tydliga tabeller och riktlinjer

GI introducerades av forskaren David Jenkins, för hela 20 år sedan. Det är alltså inget nytt budskap för kosten egentligen, utan det har länge rekommenderats av läkare och dietister. Det krävdes dock att man skulle börja kalla dieten för GI, för att intresset skulle växa. Det är tack vare tydliga tabeller, do’s and don’ts och självklart det faktum att många kändisar började med dieten, som har gjort att den har blivit så stor (källa här)

Så här fungerar GI:

  • GI står för glykemiskt index, vilket mäter hur snabbt blodsockret höjs när man äter ett livsmedel som innehåller en kolhydrat
  • Ju högre GI-tal innebär att kolhydraterna snabbare tas upp och mer insulin frigörs
  • Du bör äta livsmedel med så låga värden som möjligt

Är detta GI eller inte? Det är inte alltid lätt att veta, utan dieten kräver att du läser på en del.
mat vegetarisk sallad