Glutenfritt i Paris

I dag skriver vi om det som tagit världen med storm på sistone, från att ha varit något som förut mest hittades i särskilda hyllor på välsorterade matvarubutiker. Det handlar givetvis om glutenfritt.

brödI Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur Paris omvandlats till en stad där glutenfria bakverk och baguetter börjat dyka upp lite varstans – från att knappt ha existerat förut. Bagerier och konditorier i romantikens stad har tidigare varit välkända för sina dekadenta, glutenstinna kreationer som lockat folk och säkert satt sig på deras bilringar efteråt. Men nu väljer tydligen allt fler bagare och konditorer att faktiskt satsa på glutenfritt, för att möta glutenallergikers och hälsomedvetnas ökade efterfrågan.

Tydligen ska det dock inte vara det lättaste att arbeta med glutenfri deg, denna är nämligen mer som en kakdeg än en bröddeg. Men när marknaden och kunderna vill något så är det bara att försöka att hitta vägar för att nå dit efterfrågan pekar. Om man vill vara i bräschen så att säga.

Överkänslighet mot proteiner i vissa mjölsorter

Det gäller att baka bröd och bakverk med olika glutenfria mjölsorter. Sedan tycks det vara en omöjlighet att få till en luftig och fluffig croissant utan gluten, men detta kanske också kommer så småningom. Men å andra sidan kanske vissa saker kan få lämnas orörda också.

Livsmedelsverkets hemsida kan man läsa mer om gluten och glutenintolerans. För vad är det egentligen? Har man en överkänslighet mot detta ämne tål man inte de proteiner som finns i vete, råg och korn. I Sverige är det ungefär två av hundra som inte tål gluten, och detta yttrar sig bland annat som trötthet och lågt blodvärde. Tyvärr växer inte intoleransen bort hur som helst, utan är livslång och kräver sin särskilda diet utan just gluten. Som tur är börjar detta bli alltmer lättillgängligt, och nu även på alla bagerier i framkant i Paris.