Kost viktigare än träning vid viktnedgång

Hur känns det inför sommaren? Många känner en stress över att visa sig i badkläder, shorts och linne då de inte är bekväma i sin kropp. Men det är inte försent att komma i form om du verkligen väljer att kämpa. För du kan inte fortsätta som du gör om du vill gå ner i vikt, du måste äta mindre och träna mer – dessutom måste du äta rätt och avstå från socker och godsaker. 

Förra vecka körde årets Biggest Loser igång på tv-kanalen Sjuan. Biggest loser samlar ett antal 1153256-vegetable-shoppingdeltagare som har det gemensamma målet att gå ner i vikt. Samtliga är kraftigt överviktiga och har på egen bevåg inte lyckats bli av med sina kilo. Den som väger mest i programmet vägde vid invägningen 180 kilo, den som vägde som minst nådde 135 kg. När en får följa deltagarna på måndagar och tisdag är det lätt att bli imponerad över hur de kämpar med träningen och snart börjar de tappa i vikt. Däremot är det något vilseledande för de som inte är väldigt överviktiga men vill gå ner några kilo – då räcker det nämligen inte bara med träning, då är kost det viktigaste. Dessutom gäller det att komplettera kosten med vitaminer och mineraler, för som det ser ut nu är det otroligt lite i den mat i köper. Någonting Livsmedelsverket är medvetna om men inte har valt att lyfta. En bra sak kan vara att köpa hem https://www.vitaepro.se/ för att vara säker på att kroppen får det den behöver.

Det är viktigt att lyfta kostfrågan, för många är det som tror att träningen kommer att lösa deras övervikt. Och här gäller det att inte missförstå: träning är både bra och viktigt för att kroppen ska orka, men det är inte avgörande för att du ska gå ner i vikt. För första gången har vi nu i världen fler feta personer än underviktiga, i vissa länder är majoriteten fet eller överviktig – problemet finns även i Sverige och kan leda till folksjukdomar som diabetes och/eller hjärt-och kärlsjukdomar.

Så hur går du ner i vikt?

Enligt kost- och träningsexperten Jacob Gudiol är ett av de stora problemen att vi numera har så mycket att välja på. Den mat vi har tillgång till ger en stor belöning vilket driver oss att äta mer – samtidigt som vi inte får ut någon energi. Han menar att dieter som LCHF och paelo kan vara en bra väg för den som vill gå ner i vikt, men då främst för att det psykologisk stoppas oss från att äta mer och dålig mat:

– Det är den minskade tillgängligheten, inte insulinpåverkan och annat snack som gör att man går ner i vikt. När jag åker hem till Skåne ikväll kör jag förbi mängder med bensinmackar och hamburgerrestauranger, men om jag äter LCHF så vet jag att det inte finns mycket för mig där, och väljer troligen därför att inte gå in.

Han menar även på vikten av att slopa all läsk, äta riktig (egenlagad) mat och att hela tiden fråga sig om det är värt att äta av onyttiga alternativ. Läs mer här.