Triathlon

En av de snabbast växande sporterna i Sverige just nu är triathlon. Triathleter tävlar i simning, cykling och löpning, alla tre sporterna efter varandra. Det finns flera olika distanser, från sprintdistansen där de tävlande simmar 750 meter, cyklar 20 kilometer och springer fem kilometer, upp till ultradistansen. Ultradistansen består av nästan fyra kilometer simning, 18 mil på cykel och avslutningsvis ett helt maraton, alltså 42 kilometer löpning.

Historia

De allra första tävlingarna, som skulle kallas triathlon idag, hölls troligen i Frankrike på 1920-talet. Oftast kallades dessa tävlingar ”De tre sporterna” (Les trois sports). Det fanns även en annan tidig variant med paddling istället för simning.

Den moderna triathlonsporten föddes dock i Kalifornien på 1970-talet. Den första tävlingen hölls vid Mission Bay i San Diego 1974. 46 medlemmar i San Diego Track Club deltog. Denna tävling inspirerade till den mest berömda av alla triathlon.

Ironman

Bland triathleter, och bland idrottsintresserade i stort, har ordet Ironman en speciell klang. Tävlingen uppkom efter en debatt mellan simmare och löpare om vilken idrott som hade de mest vältränade utövarna. Någon påpekade att cyklisten Eddy Merckx enligt mätningar hade den högsta syreupptagningsförmågan av alla idrottsmän.

För att avgöra frågan en gång för alla arrangerade man en tävling där man slog ihop tre tävlingar på Hawaii: Waikiki Roughwater Swim, Around-Oahu Bike Race och Honolulu Marathon. De ursprungliga tävlingarna modifierades något, så att målpunkten för en sträcka hamnade vid starten för nästa. 15 män deltog i den första tävlingen, som hölls 18 februari 1978. Vann gjorde Gordon Haller, som då arbetade med kommunikation inom den amerikanska militären.

Ironman blev snabbt populärt, och tävlingen fick flyttas från Honolulu på Oahu till Hawaiis huvudö i början av 80-talet för att få plats med alla deltagare. Idag anordnas Ironman-tävlingar på många håll i världen, men det är den som varje år går av stapeln på Hawaii som betraktas som den riktiga Ironman.