Vägen från Fetman

Det är otroligt många världen över som lider av övervikt och fetma. Den främsta anledningen? Det är billigare – och lättare – att äta onyttigt. Kedjor som McDonalds tar allt mer plats och det är en stor överkonsumtion av skräpmat. USA är ett av de värsta länderna och nu fasar man för att även resterande länder i västvärlden kommer att gå samma väg till följes. Varför blir det så här? Och hur ska man hantera det?

I Asperö träffar Göteborgs Posten Thomas Knutsson. Han har länge levt med en övervikt som gjorde det svårt för honom att fungera i apelsin juicevardagen. I artikeln står det:

– Jag blir trött av att väga för mycket. Och min kropp har tagit skada, säger Thomas och räknar upp alla mediciner han måste äta mot diabetes, högt blodtryck och höga blodfetter.

Nu ska Thomas opereras, och även fast han vet att operationen kommer med stora risker, vet han att det inte heller är riskfritt att vara överviktig. Thomas är en av många som lider av övervikt i Sverige: som erkänner problemet med att vara överviktig. Tyvärr får han mothugg av många, som anser att det inte är någonting fel att vara överviktig. Och det är ju sant – såklart, det är inget fel. Men det kan vara ohälsosamt.

Varför är det då viktigt att diskutera övervikt? Därför att så många lider av det. De orkar inte spela fotboll med sina barn, orkar inte springa till bussen eller gå ut med hunden. Det är inte bra.

Alla kan inte göra en operation

Men alla kan ju självklart inte göra en operation som Thomas. Det man däremot kan göra är att börja leva mer hälsosamt. Att röra på sig regelbundet ger väldigtalkohol kalorier vikt mycket, vardagsmotionen är nästan viktigare än att gå på gymmet. Att äta rätt är dock ännu viktigare. När det kommer till att gå ner i vikt utgör vad vi stoppar i oss 70 procent. Det innebär att störst förändring får du om du äter ordentligt. Det behöver dock inte betyda att du inte får äta gott. Med livsstils-dieter som LCHF kan du både äta en god oxfilé med bearnaise och dela på en flaska av lyxig champagne tillsammans med någon du tycker om. LCHF handlar om att inte äta kolhydrater och att skära ner på socker. Utöver det är det ganska fritt, du får äta det du gillar och du kan se förändring snabbt.

En av de som är ett levande bevis på att det går att förändra sin vikt bara genom bra kost  är Therese Lindgren som man skriver om i den här artikeln från Yllestads Allehanda. Det är en väldigt inspirerande artikel som varmt rekommenderas.

Sen är det självklart viktigt att komma ihåg att alla inte har den orken som krävs för att förändra sin livsstil. Det är inte heller alla som har en kropp som reagerar som andras, då gäller det att hitta rätt alternativ för dig. Det kan även vara så att man är som Thomas och behöver en operation för att förändra situationen. Oavsett vilket är det viktigt att försöka. Och att vara medveten om riskerna med att fortsätta vara överviktig – och inse att vägen till en mer hälsosam livsstil inte är annat än rolig!